The First Session* of the School of Public Policy |Mother Teresa|

0
833

On 28 – 30 October 2011 in the Hotel Toni, Ohrid within the School of Public Policy  ”Mother Teresa” was organized the First Session Generation 2011/2012. 

 

Generation 2011/2012,  Hotel Toni, Ohrid

[slideshow id=10 w=480 h=320]

 

PROGRAM

 

Day 1: 28th October

17:00-17:30

Opening of the First Session of the School of Public Policy |Mother Teresa|,

“Combating terrorism and organized crime in the Western Balkans”,

Zhidas Daskalovski, Director of the School of Public Policy “Mother Teresa”, Antonio Milososki, former minister for foreign affairs, Blagoja Despotoski, Mayor of Kichevo

 

17:30 – 19:00

Lecture:

“Defining Modern Terrorism and the Legal Response to Terrorism”

Lecturer: Dr. Metodija Hadji Janev, Military Academy

19:00 – 20:00

Dinner

 

20:00 – 21:30

Quiz

 

Day 2: 29th October

9:00 – 10:00

Breakfast

 

10:00-11:30

Lecture: “Geopolitics of Western Balkans”

Lecturer: Blagoje Grahovac, General, (retired) FORUM 2010, Montenegro

 

11:30 – 12:00

Coffee break

 

12:00 – 13:30

Lecture: “Connections and differences between organized crime and terrorism – from theoretical concepts to practical consequences”

Lecturer: Prof. Miodrag Labovic, Faculty of Security

 

13:30 – 13:45

Break

 

13:45 – 15:00

Lecture: “Combating trafficking of Women in Macedonia and Western Balkan”

Lecturer: Aferdita Haxhijaha Imeri, Phd Candidate

 

15:00 – 16:15

Lunch

 

16:15 – 17:30

Lecture: “Cooperation in fighting Organized Crime in Western Balkans”

Lecturer: Prof. Frosina Remenska, Faculty of Security

 

17:30 – 18:00

Coffee break

 

18:00 – 19:30

Lecture: “The threats after Bin Laden”

Lecturer: Prof. Mirushe Hoxha, St.Cyril and Methodius/State University of Tetovo/ South East European University

 

19:30 – 20:30

Dinner

 

20:30

Movie night / Free time

 

Day 3: 30th October

8:00 – 9:00

Breakfast

 

9:00 – 10:15

Lecture: “Role of International Organization in Fighting Terrorism and Organized Crime/ “Interagency cooperation in the Republic of Macedonia and fight against terrorism and organized crime”

Lecturer: Prof. Stojan Slaveski, European University Skopje

 

10:15 – 10:30

Break

 

10:30 – 11:30

Lecture: “Cyber Terrorism” and “The role of Information and Technology in the Fight against Terrorism”

Lecturer: Dr. Radica Gareva, Ministry of Defense

 

11:30 – 12:00

Coffee break

 

12:00 – 13:15

Lecture: “Strategy of the EU internal security” and “EU security policy towards the Western Balkans”

Lecturer: Dr. Lidija Georgieva, Faculty of Defense

 

13:15 – 14:30

Lunch

 

14:30 – 15:30

Lecture: “The role of the international organizations in the world order”

Lecturer: Dr. Sadan Inan Ruma, Bilgi University, Istanbul, Turkey

 

17:00

Departure of the participants

 


EVALUATION


 

1. Are you satisfied with the choice of topics at the first session of the school?

Answer: 20 yes

1.2. If yes, please indicate with 1-5 how much you are satisfied with the choice of topics, while 1 being least and 5 the most.

Answer: 4.68

2. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr.Metodi Hadzi Janev?

Answer: 4.81

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 58% B) it introduced an interesting topic 12% C) it was known 6% D) it contributed to develop an interesting discussion 24% E) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 0%

3. How much you are generally satisfied with the lecture of General Blagoje Grahovac from Podgorica, Montenegro?

Answer: 4.6

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 44% B)it introduced an interesting topic 28% C) it was known 6% D) it contributed to develop an interesting discussion 18% E) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 6%

4. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Miodrag Labovic?

Answer: 3.13

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 13% B) it introduced an interesting topic 13% C) it was known 13% D) it contributed to develop an interesting discussion 6% D) it was a good topic but monotonous 49% F) it was too high for my knowledge 0 E) it was a topic not appropriate for the session 6%

5. How much you are generally satisfied with the lecture of Aferdita Haxhijaha Imeri, PhD Candidate?

Answer: 4.30

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 38% B) it introduced an interesting topic 31% C) it was known 15% D) it contributed to develop an interesting discussion 8% E) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 8%

6. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Frosina Remenski?

Answer: 4.50

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 31% B) it introduced an interesting topic 44% C) it was known 0% D) it contributed to develop an interesting discussion 19% E) it was a good topic but monotonous 6% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 0%

7. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Mirushe Hoxha?

Answer: 4.46

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 35% B)it introduced an interesting topic 29% C) it was known 29% D) it contributed to develop an interesting discussion 7% D) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% E) it was a topic not appropriate for the session 0%

8. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Stojan Slaveski?

Answer: 4.15

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 33% B) it introduced an interesting topic 27% C) it was known 27% D) it contributed to develop an interesting discussion 13% E) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 0%

9. How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Radica Gareva?

Answer: 3.77

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 15% B) it introduced an interesting topic 38% C) it was known 24% D) it contributed to develop an interesting discussion 0% E) it was a good topic but monotonous 15% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 8%

10.How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Lidija Georgieva?

Answer: 4.06

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 29% B) it introduced an interesting topic 24% C) it was known 24% D) it contributed to develop an interesting discussion 6% E) it was a good topic but monotonous 17% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 0%

11.How much you are generally satisfied with the lecture of Prof. Dr. Sadan Inan Ruma from Bilgi University, Istanbul, Turkey?

Answer: 4.80

Circle the most appropriate answer! The lecture: A) it gave me new knowledge about the topic 53% B) it introduced an interesting topic 7% C) it was known 33% D) it contributed to develop an interesting discussion 7% E) it was a good topic but monotonous 0% F) it was too high for my knowledge 0% G) it was a topic not appropriate for the session 0%

12.What would be your suggestion for topics for the future session of the School of Public Policy?

Energy efficiency; regional development; human rights; media and freedom of speech; regional cooperation in the Balkans; EU integration; economy; youth participation in politics; NGO cooperation – local government – central government; Ecology; The role of the Council of Europe; International law and international organizations.

13.What would be your suggestion for the lecturer (domestic, foreign) for the next session of the school and the topic?

Noam Chomsky, Kim Mehmeti, Arben Dzaferi, Veton Suroi, Nikola Dimitrov, Aleksandar Spasenovski, Julian Assange, Gordana Siljanovska, Pande Lazarevski

14.What did you missed during the session?

More free time/break, more discussion, and more games.

15.How much you are satisfied with the organizing team of the School?

Answer: 4.62

16. Did you learn new things from the discussions of the other participants during the school session?

Answer: 19 Yes 1 No

17. Please rate from 1-5, with 1 being least and 5 the most?

A) Availability of location

Answer: 4.68 B) Availability of the information for the sessions prior to and during the session

Answer: 4.62 C) Availability of materials by lecturers

Answer: 4.50 D) The food and service session?

Answer: 4.12 E) Availability of the organizing team of the School

Answer: 4.93

18. Are you satisfied with the organization of activities outside the lecture?

Answer: 4.43 19. Additional Comment

We would like to have all the material from the lecturers before the session; Date for the next session (9-11 or 16-18 December); Venue of the next session (hotel in Tetovo or Bitola);