Home Blog

„Деконструирање на концептот за образование на далечина: образование за време на Ковид 19“ – нова куса анализа од ЦИКП / “Deconstructing the Concept for Distance Learning: Education in Times of Covid-19” – a new policy brief by CRPM

0

„Деконструирање на концептот за образование на далечина: образование за време на Ковид 19“ – нова куса анализа од ЦИКП

Во оваа анализа нудиме осврт на начинот на кој што се изведе учењето од далечина за време на карантинот како последица од пандемијата од Ковид-19, како и препораките на ЦИКП за поставување здрав систем на учење од далечина со цел квалитетно спроведување на наставното градиво и стекнување трајни и применливи знаења од страна на учениците и ученичките.

“Deconstructing the Concept for Distance Learning: Education in Times of Covid-19” – a new policy brief by CRPM

In this policy brief we provide a review of the way in which distance learning was performed during Covid-19 quarantine, as well as the recommendations for setting up a stable distance learning system in order to implement quality teaching program and acquisition of permanent and applicable knowledge by students.

Колку се платени македонските медицински сестри?

0

Поддршка до оние кои се на прва линија во борба со вирусот и нивните работнички права!

Честит Први мај!

#GenderBudgetWatch #Covid19

Брза анализа на превземените и предложени мерки за справување со влијанието на епидемијата од Ковид-19 (второ издание)

0

Центарот за истражување и креирање политики, овој пат  со соработка и помош од Радар,  ЕХО – Штип,  Гласен текстилец,  Рурална Коалиција,  Движење против хендикеп Полио плус и Националната мрежа за борба со насилството врз жените и семејно насилство продолжуваат да даваат личен придонес кон дијалогот на политики кој се води по однос на мерките кои се донесени или предложени да бидат усвоени во поглед на последиците од Ковид -19.

Нашите забелешки повторно се од родова перспектива и имаат за цел да го намалат родовиот јаз кај мерките кои се носат од страна на Владата имајќи ја предвид изразената подредена улога на жената за време на кризата.

Погледнете го второто издание на брзата анализа  во прилог  и дознајте кои се нашите препораки за убалжување на последиците од кризата предизвикана од корона-вирусот од родов аспект.

Here you can have a look at the English version.

Брза анализа на превземените и предложените мерки за справување со влијанието на епидемијата од COVID-19

0

Центарот за истражување и креирање политики дава личен придонес кон дијалогот на политики кој се води по однос на мерките кои се донесени или предложени да бидат усвоени. Нашите забелешки се од родова перспектива и имаат за цел да го намалат родовиот јаз кај мерките кои се носат од страна на Владата и кој истиот може да се јави во борба со кризата. Погледнете ја брзата анализа тука и дознајте кои се нашите препораки за убалжување на последиците од кризата предизвикана од корона-вирусот од родов аспект.

Here you can have a look at the English version.

Деветто седмично предавање и дискусија за 2019/2020 со Д-р. Симонида Кацарска

0

Во четврток 5.3.2020 во 18 часот во х.Порта седмично предавање и дискусија за генерацијата 2019/20 оддржа Симонида Кацарска, директорка на Институтот за Европска политика во Скопје, доктор на науки по меѓународни студии на Универзитетот во Leeds, UK. Таа зборуваше на тема: „Македонската сага на пристапувањето во ЕУ: што и како понатаму?

Повик за учество на Школата за јавни политики Мајка Тереза за генерација 2020/1 година

0

Повик за учество на Школата за jавни политики |Мајка Тереза|                        за генерација 2020/1

Во тек е уписот за единаесеттата генерација (2020/2021) учесници на Школата за jавни политики „Мајка Тереза„, организирана од Центар за истражување и креирање политики (www.crpm.org.mk), а подржана од Советот на Европа. Потенцијални слушатели на Школата се лица на возраст од 26-45 години, веќе напреднати во својата кариера со завршена магистратура и/или работно искуство. Слушателите треба добро го познаваат англискиот јазик, бидејќи дел од предавањата покрај македонски се и на англиски. Конкурсот трае се додека не се пополнат местата. Заинтересираните да пратат CV (биографија) и мотивациско писмо на crpm@crpm.org.mk. Само најдобрите кандидати ќе бидат повикани на интервју. За дополнителни информации за школата и условите за упис, контактирајте нé на 02/3109932.

 

Осмо седмично предавање и дискусија за 2019/2020 со Љубиша Николовски

0

Во четврток на 27.2.2020год. во 18.00 часот во х.Порта предавање оддржа Љубиша Николовски, долгогодишен новинар и уредник. Темата беше „Медиумите меѓу јавниот интерес и политичкиот клиентелизам“.

Press Release: TURKEY: SHOW ME THE MAN AND I’LL FIND YOU THE CRIME!

0

TURKEY: SHOW ME THE MAN AND I’LL FIND YOU THE CRIME!

Strasbourg 25.02.2020: Osman Kavala, a leading Turkish philanthropist and human rights defender, who was released and then immediately re-arrested on trumped up charges, should be freed immediately, Nils Muiznieks, President of the Association of Schools of Political Studies of the Council of Europe (ASPS), said today.
After 2 years in jail accused of masterminding the 2013 Gezi Park demonstrations Kavala, the founder of the Istanbul-based European School of Politics, was freed by a Turkish Court only to be re-arrested shortly afterwards charged with supporting the 2016 attempted coup.
This travesty of justice brings to mind Lavrentiy Beria, Stalin’s Secret Police chief, who famously said “Show me the man and I’ll find you the crime”, Nils Muiznieks commented.
Last December, the European Court of Human Rights ruled Kavala’s detention arbitrary and unlawful and ordered his release but Turkey’s increasingly authoritarian President, Tayyip Erdogan, just couldn’t care less.
Osman Kavala is innocent and must be released and compensated, said the President of the ASPS. Turkey clearly no longer respects the rule of law, he added, wondering whether the Council of Europe’s Committee of Ministers and its Parliamentary Assembly will ever find the courage to say so?

NOTES FOR EDITORS
– The Association of Schools of Political Studies (ASPS) was set up in July 2008 by the Directors of the Schools of Political Studies of the Council of Europe to play an enhanced role in the management of their programme, to strengthen links between the Schools and foster their activities.
– The first School was set up in Moscow in 1992. Since then other Schools have been established in Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Georgia, Greece, Kosovo*, Moldova, North Macedonia, Montenegro, Morocco, Poland, Romania, Serbia, Tunisia, Turkey and Ukraine.
– Nils Muiznieks became President of the ASPS in November 2018. He was the Council of Europe Commissioner for Human Rights from 2012 to 2018. Previously he had held several important posts in Latvia including Minister responsible for social integration, Director of the Advanced Social and Political Research Institute (ASPRI) and Director of the Latvian Centre for Human Rights and Ethnic Studies.
CONTACTS
Clara Garcin +33652856693 clara.garcin@coe.int
Jack Hanning +33675797327 jack.hanning@gmail.com

Седмо седмично предавање и дискусија за 2019/2020 со Љубиша Цветковски

0

Во четврток 20.2 во 18 часот во х.Хилтон, предавање и дискусија оддржа Љубиша Цветковски, уредник во ТВ21, Клик Плус. Темата беше Независноста на медиумите искуства од Македонија и регионот?

Fourth Session of School of Public Policy Mother Teresa Skopje, Generation 2019/2020

0

Liberal democracy, fake news, elections and media

Day 1: 20th December, 2019

15-18:30 Travel to Ohrid

18:30-20:00 Ljupcho Zlatev, Lider portal,

Fake news, internet portals and media developments in Macedonia

 

 

 

 

 

 

 

20:30 Dinner

Day 2:21st December, 2019

10:00-11:30 Goran Momiroski, Alfa TV

Политика нови медиуми и fake news

 

 

 

 

 

11:30-12:00 Coffee break

12:00-13:30 Destan Jonuzi, Koha newspaper

Topic: The role of print media in electoral campaigns in Macedonia

 

 

 

 

 

 

 

13:30 – 14:30 Lunch

14:30-16:00 Coffee Break and Free time

16:00-17:30 Prof. Goran Shibakoski, University of Ohrid

Topic: Digital media and threats to liberal democracy

 

 

 

 

 

 

 

19:00-20:00 Dinner

Day 3: 3rd November, 2019

10:00-11:30

Topic: Katerina Neshkova, Sitel TV

Topic: Elections and media reporting

 

 

 

 

 

 

11:30-12:00 Coffee break

12:00-13:30 Dushica Mrgja, 24 Vesti TV (tbc)

Topic: Media and fake news campaigns in Macedonia

13:30 Evaluations

13:30-15:00 Lunch and Departure

Pictures from the event

Latest Web posts

„Деконструирање на концептот за образование на далечина: образование за време на Ковид 19“ –...

„Деконструирање на концептот за образование на далечина: образование за време на Ковид 19“ – нова куса анализа од ЦИКП Во оваа анализа нудиме осврт на...

Колку се платени македонските медицински сестри?

Поддршка до оние кои се на прва линија во борба со вирусот и нивните работнички права! Честит Први мај! #GenderBudgetWatch #Covid19 Supported by: Austrian Development Agency

Брза анализа на превземените и предложени мерки за справување со влијанието на епидемијата од...

Центарот за истражување и креирање политики, овој пат  со соработка и помош од Радар,  ЕХО – Штип,  Гласен текстилец,  Рурална Коалиција,  Движење против хендикеп...

Брза анализа на превземените и предложените мерки за справување со влијанието на епидемијата од...

Центарот за истражување и креирање политики дава личен придонес кон дијалогот на политики кој се води по однос на мерките кои се донесени или...

Деветто седмично предавање и дискусија за 2019/2020 со Д-р. Симонида Кацарска

Во четврток 5.3.2020 во 18 часот во х.Порта седмично предавање и дискусија за генерацијата 2019/20 оддржа Симонида Кацарска, директорка на Институтот за Европска политика...
5,750FansLike
287FollowersFollow
11SubscribersSubscribe