Home » Archives by category » Activities
Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“

Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“

#smartstart4u Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“ кое започна со работа пред само 7 дена. Општествената цел на претпријатието е да ги врати во формалниот сектор жените од регионот на Радовиш кои подолго време се исклучени од пазарот на труд. Тие веќе нанижаа 1,5 тони пиперка. „Виножито„ пиперките по сушењето ќе ги [...]

Ви го претставуваме првото СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие: Жабец!

Ви го претставуваме првото СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие: Жабец!

  #smartstart4u  Детскиот едукативен центар ЖАБЕЦ започнува со работа на 1 Ноември. Отворен е упис на деца слушатели на нивната иновативна програма, а наставата ќе се одржува во Понеделник и Среда во Природно научниот музеј до Зоолошката градина во Скопје. Побарајте ги на 078 365 902! Не заборавајте дека 30% од нивниот профит оди за [...]

Препораките на ЦРПМ спроведени во дело!

Препораките на ЦРПМ спроведени во дело!

Crpm Macedonia #policyimpactsince2004 What we have analysed and suggested as policy reform in the study “Diagnosis related groups and unpaid care work of women” in 2008 http://www.crpm.org.mk/wp-conte…/uploads/…/03/unifem_mk1.pdf; and advocated for in 2010 “More care in primary health! More community care centres! http://www.crpm.org.mk/wp-conte…/…/2012/03/Poveke-negaMK.pdf; the Ministry of social policy and labor translated into policy measures and results for several years now [...]

Dr. Marija Risteska interview with the Balkan Forum

Dr. Marija Risteska interview with the Balkan Forum

Dr. Marija Risteska – “most important is the attitude of openness and cooperation that should be kept at very high level. And, maturity and curiosity of what others are doing and how can we collaborate and learn from each other. Regional cooperation is key to solving joint problems since almost none of them belongs to [...]

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

  Првото предавање со дискусија за оваа сезона 2017/8 одржa професор Биљана Ванковска, член на Советодавен Одбор на Школото за јавни политики „Мајка Тереза„ во четврток, 21.9.2017 во 18 часот во х. Порта. Дискутиравме на темата: Предизвици и дилеми во креирање на јавни политики во РМ со осврт на актуелни случувања и проблематични креирања на [...]

Прва менторска средба помеѓу Стопанска банка а.д. Битола и Паблик / Public

Прва менторска средба помеѓу Стопанска банка а.д. Битола и Паблик / Public

На денешната средба помеѓу Добриот бренд #СтопанскабанкаадБитолаи социјалното претпријатие Паблик / Public кое го издава добро познатото списание Лице в лице се разменија првични информации за бизнис плановите на Паблик / Public како и сферите каде Стопанска банка а.д. Битола може да понуди помош и know how со цел зацврстување на пазарот и нивно етаблирање. Наташа Савова, директорка за маркетинг во оваа [...]

Во проектот Smart Start се одржаа и првите менторски средби

Во проектот Smart Start се одржаа и првите менторски средби

Се одржаа и првите менторски средби помеѓу: социјалното претпријатие Хумана и Adora Engineering / Адора Инженеринг Скопје, креативно едукативниот центар за деца Жабец со Окта и велосипедскиот центар Педала со Стопанска банка – На ваша страна#smasrtstart4u cc: Adora Engineering / Адора Инженеринг Скопје cc: Стопанска банка – На ваша страна cc: Детски едукативен центар ЖАБЕЦ cc: ОКТА Повеќе тука: http://skopjeinfo.mk/odrzhani-prvite-mentorski-sredbi-na-dobrite-domashni-brendovi-i-socijalnite-pretprijatija   

Директорот на ЦРПМ Марија Ристеска на ТВ Нова

Директорот на ЦРПМ Марија Ристеска на ТВ Нова

Марија Ристеска на ТВ Нова со неколку пораки: 1. Разбуденото граѓанско општество на овие локални избори нема да се задоволи со половични решенија и ќе бара соодветни трансформативни решенија на нивните реални проблеми кои ќе го подобрат квалитетот на живеење; 2. потребно е обезбедување на јавни услуги во близина на местото на живеење и инновација [...]

ЦИКП и претставници на проектот ,,Смарт старт” разговараше со Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска

ЦИКП и претставници на проектот ,,Смарт старт” разговараше со Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска

ЦИКП и претставници на проектот ,,Смарт старт” разговараше со Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска  како социјални претприемачи и социјални иноватори. Искуствата од овој проект ќе бидат искористени при креирање на новата рамка за социјално претприемништво.

REKOM meeting with the Macedonian Prime Minister Mr. Zoran Zaev

REKOM meeting with the Macedonian Prime Minister Mr. Zoran Zaev

On Thursday, 14th of September, 2017, Prof. Dr. Zhidas Daskalovski CRPM President and public advocate of REKOM Initiative for Macedonia with Ms. Natasa Kandic, Regional Coordinator of the RECOM initiative met the Macedonian Prime Minister Mr. Zoran Zaev and two of his advisors for Foreign Policy, and European Integration, Dane Taleski, PhD, and Bojan Marichikj, [...]

Page 1 of 18123Next ›Last »