Home » Archives by category » Featured Slider
Seventeenth lecture and discussion of the School with Afrim Gashi from BESA

Seventeenth lecture and discussion of the School with Afrim Gashi from BESA

Седумнаесетотто седмично предавање се одржа на 22.03.2017 год. (среда) со почеток од 18.00 часот во Хотел Порта. Предавач беше г-н. Африм Гаши, член на раководството на Движењето „Беса“. Со Гаши разговаравме за актуелните политички збиднувања во Република Македонија како и можните сценаријата за нивно решавање. Тој истакна дека партијата се раководи од три принципи на [...]

Linking Open Government Partnership and  the Sustainable Development Goals in Macedonia

Linking Open Government Partnership and the Sustainable Development Goals in Macedonia

Macedonia’s Experience The Government of the Republic of Macedonia joined the OGP in 2011 and has since prepared three National Action Plans for Open Government. Aiming to maximize the benefit from OGP at national level, and keeping up with the developments of the International OGP, the Ministry of Information Society and Administration, in cooperation with [...]

Regional Winter School Security 2017: Cross-border Cooperation in Coping with Common Security Challenges from the Migrant and Refuge Crisis

Regional Winter School Security 2017: Cross-border Cooperation in Coping with Common Security Challenges from the Migrant and Refuge Crisis

Participating Students and Professors: Faculty of Security – Skopje (St. Clement of Ohrid University, Bitola) The Academy of Criminalistic and Police Studies, Belgrade Faculty of Political Science of Zagreb University, Zagreb Organization and Concept: Marija Risteska Center for Research and Policy Making Cico Popovic 6-2/9 1000 Skopje Phone: +389 2 3109 932 Mobile: +389 70 [...]

Sasho Ordanovski:  Macedonia needs urgent establishment of a government that will undertake substantive reforms in the key areas, primarily in the education and judicial systems

Sasho Ordanovski: Macedonia needs urgent establishment of a government that will undertake substantive reforms in the key areas, primarily in the education and judicial systems

Шеснаесетто седмично предавање со Сашо Ордановски Македонија има потреба од итно формирање Влада која ќе се зафати со суштински реформи во клучните области, пред сè во образованието и правосудниот систем. Дополнително, потребна е обнова на односите со соседите и стратешките партнери од ЕУ и САД со што ќе се потврди западната ориентација на нашата држава. [...]

Информација за медиуми

Информација за медиуми

Повеќе информации тука:

Податоци од анкета на население за даночната евазија во Република Македонија во 2016 година

Податоци од анкета на население за даночната евазија во Република Македонија во 2016 година

  ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА МЕДИУМИ БР. 2: Податоци од анкета на население за даночната евазија во Република Македонија во 2016 година Во 2016 година повеќе од половина од испитаниците (54%) изјавиле дека не им била издадена фискална сметка за разни искористени услуги во последните 3 месеци броени од моментот на анкетирање. Иако се работи за значителен [...]

The fifteenth weekly lecture within the School of Public Policy “Mother Teresa” was held in the Youth Cultural Centre – Cinema “Frosina”

The fifteenth weekly lecture within the School of Public Policy “Mother Teresa” was held in the Youth Cultural Centre – Cinema “Frosina”

Петнаесеттото седмично предавање во форма на филм проекција Петнаесеттото седмично предавање во рамки на Школата за јавни политики „Мајка Тереза“ се одржа во Младинскиот културен центар – кино „Фросина“. Присутните учесници имаа можност да го проследат филмот „Срцето на жената“ од хрватската режисерка Андрејка В. Скрачиќ. Фимот беше прикажан во рамки на Вечерите на женски [...]

Вечерите на женски права почнаа! Придружете ни се!

Вечерите на женски права почнаа! Придружете ни се!

Вечерите на женски права 2017 се во тек! Досега се одржаа две работилници за јога,работилница за фотографија, работилница за раскажување, работилница за стрип и работилница за страв од породување. Едночасовната работилница за јога за возрасните, организирана од  Центарот заинтегрална јога „Дарма“, ги таргетираше физичките и психичките потешкотиите со кои сесоочува современата жена. На оваа работилница, се приклучи и Фросина Пандурска – Драмиќанин, со 30 минутна работилница за јога за смеење. Резултатите од оваа работилница се релаксација, антистрес, енергизирање и забава.      [...]

Fourteenth weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova

Fourteenth weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova

Четиринаесетто седмично предавање со проф. д-р. Гордана Сиљановска Давкова Уставот мора постојано да биде консултиран при носењето на секоја јавна политика, особено сега, кога се соочуваме со политичка криза. Тој е јасен и не остава простор за двојни или различни интерпретации. Ова беше главната порака на проф. д-р. Гордана Сиљановска Давкова за време на четиринаесеттото [...]

Supporting CSOs in the Implementation of Jordan’s OGP Action Plan

Supporting CSOs in the Implementation of Jordan’s OGP Action Plan

CRPM Director lecturing in Amman, Jordan.

Page 1 of 8123Next ›Last »