Home » Archives by category » School Events
Трето седмично предавање со Синиша Алексоски

Трето седмично предавање со Синиша Алексоски

  Третото седмично предавање се одржа во четврток 12.10. во 18 часот во х.Порта. Предавач воведничар беше Синиша Алексоски, Советник за безбедност на Претседател на РМ. Темата на неговото предавање беше Јавни политики и миграции, бегалската криза во 2015-6 година и РМ. Дискутиравме за разни теми во врска со бегалците, мигрантите, лажните бегалци, криумчарањето и [...]

Второ седмично предавање за 2017/8 со Никола Бертолини

Второ седмично предавање за 2017/8 со Никола Бертолини

Второто седмично предавање со дискусија за оваа сезона 2017/8 се одржа во четврток, 5.10.2017 во 18 часот во х. Порта. Никола Бертолини, министер-советник (шеф на соработка) во Делегацијата на Европската унија во Република Македонија  не воведе во темата на која потоа дискутиравме, ЕУ и Демократска предизвици за балканскиот регион и јавната политика.

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

  Првото предавање со дискусија за оваа сезона 2017/8 одржa професор Биљана Ванковска, член на Советодавен Одбор на Школото за јавни политики „Мајка Тереза„ во четврток, 21.9.2017 во 18 часот во х. Порта. Дискутиравме на темата: Предизвици и дилеми во креирање на јавни политики во РМ со осврт на актуелни случувања и проблематични креирања на [...]

Дваесетто и последно седмично предавање за генерацијата 2016/17

Дваесетто и последно седмично предавање за генерацијата 2016/17

На 26 април, 2017 година се одржа последното седмично предавање за генерацијата 2016/17. Предавач беше Јован Андоновски, заменик јавен правобранител кој имаше свое излагање поврзано со миграциите, добивките од овие појави, како и за случувањата поврзани со бегалската криза од пред речиси две години. Андоновски посочи дека на територијата на РМ сè уште има околу [...]

Пратеникот Зеќир Рамчиловиќ со предавање на Школо за јавни политики

Пратеникот Зеќир Рамчиловиќ со предавање на Школо за јавни политики

Деветнаесетотто седмично предавање се одржа на 19.04.2017 год. (среда) со почеток од 18.00 часот во Хотел Порта. Предавач беше пратеникот Зеќир Рамчиловиќ со кого разговаравме за перспективите на вклучувањето на помалите етнички заедници во македонскиот политички ситем.

Weekend Session of School of Public Policy Mother Teresa Skopje in 2017, March 31-2 April, 2017, Hotel Belvi, Ohrid Public Policy Multiculturalism and Nation Building- The Case of Macedonia

Weekend Session of School of Public Policy Mother Teresa Skopje in 2017, March 31-2 April, 2017, Hotel Belvi, Ohrid Public Policy Multiculturalism and Nation Building- The Case of Macedonia

Weekend Session of School of Public Policy Mother Teresa March 31-2 April, 2017, Hotel Belvi, Ohrid Public Policy Multiculturalism and Nation Building- The Case of Macedonia Friday (31.03.2017) 17:15 – 18:40 Panel debate: Re(defining) Macedonia in 2017 With alumnae of the School (Deniz Selmani,Vesna Poposka, Julijana Cekovska, Ivan Denkovski) 19:00-20:30 Dinner 20:30-22:00 Social event: Quiz [...]

Eighteen weekly lecture with the Minister of Economy Driton Kuci

Eighteen weekly lecture with the Minister of Economy Driton Kuci

Осумнаесетто седмично предавање со министерот за економија Дритон Кучи Нарушено е начелото на поделба на власта, пред сé онаа законодавната. Во состојба сме кога Владата е најчест предлагач на закони, наместо тоа да биде Собранието. Од политичката криза, „победници“ ќе излезат оние кои имаат трпение и мудрост, но мора да внимаваме меѓуетничките односи да останат [...]

Seventeenth lecture and discussion of the School with Afrim Gashi from BESA

Seventeenth lecture and discussion of the School with Afrim Gashi from BESA

Седумнаесетотто седмично предавање се одржа на 22.03.2017 год. (среда) со почеток од 18.00 часот во Хотел Порта. Предавач беше г-н. Африм Гаши, член на раководството на Движењето „Беса“. Со Гаши разговаравме за актуелните политички збиднувања во Република Македонија како и можните сценаријата за нивно решавање. Тој истакна дека партијата се раководи од три принципи на [...]

Sasho Ordanovski:  Macedonia needs urgent establishment of a government that will undertake substantive reforms in the key areas, primarily in the education and judicial systems

Sasho Ordanovski: Macedonia needs urgent establishment of a government that will undertake substantive reforms in the key areas, primarily in the education and judicial systems

Шеснаесетто седмично предавање со Сашо Ордановски Македонија има потреба од итно формирање Влада која ќе се зафати со суштински реформи во клучните области, пред сè во образованието и правосудниот систем. Дополнително, потребна е обнова на односите со соседите и стратешките партнери од ЕУ и САД со што ќе се потврди западната ориентација на нашата држава. [...]

Fourteenth weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova

Fourteenth weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova weekly lecture with prof. dr. Gordana Siljanovska Davkova

Четиринаесетто седмично предавање со проф. д-р. Гордана Сиљановска Давкова Уставот мора постојано да биде консултиран при носењето на секоја јавна политика, особено сега, кога се соочуваме со политичка криза. Тој е јасен и не остава простор за двојни или различни интерпретации. Ова беше главната порака на проф. д-р. Гордана Сиљановска Давкова за време на четиринаесеттото [...]

Page 1 of 19123Next ›Last »