Home » Entries posted by Center for Research and Policy Making
Трето седмично предавање со Синиша Алексоски

Трето седмично предавање со Синиша Алексоски

  Третото седмично предавање се одржа во четврток 12.10. во 18 часот во х.Порта. Предавач воведничар беше Синиша Алексоски, Советник за безбедност на Претседател на РМ. Темата на неговото предавање беше Јавни политики и миграции, бегалската криза во 2015-6 година и РМ. Дискутиравме за разни теми во врска со бегалците, мигрантите, лажните бегалци, криумчарањето и [...]

Македонски Обама или Платформа од Тирана

Македонски Обама или Платформа од Тирана

Во очекување на резултатите од Локалните избори 2017 ЦИКП прашува како да ги освоите гласовите на другите? Центарот за истражување и креирање политики анализираше две студии на случај „Македонски Обама„ и „Непотребно глумење патриотизам„ како и нивниот резултат- етничко наддавање во форма на Платформа од Тирана. Исто така дава препораки како до интегративен изборен модел. [...]

Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“

Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“

#smartstart4u Ви го претставуваме второто СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие „Виножито“ кое започна со работа пред само 7 дена. Општествената цел на претпријатието е да ги врати во формалниот сектор жените од регионот на Радовиш кои подолго време се исклучени од пазарот на труд. Тие веќе нанижаа 1,5 тони пиперка. „Виножито„ пиперките по сушењето ќе ги [...]

Second Session of School of Public Policy Mother Teresa (generation 2017/8)

Second Session of School of Public Policy Mother Teresa (generation 2017/8)

   Second Session of School of Public Policy Mother Teresa (generation 2017/8)  October 6-8, 2017, Hotel Metropol, Ohrid   Democratic challenges to the Balkan region and Public Policy     Introduction     This seminar was related to the general topic of the School of Public Policy as it aimed to improve the knowledge of the participants [...]

Ви го претставуваме првото СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие: Жабец!

Ви го претставуваме првото СМАРТ СТАРТ социјално претпријатие: Жабец!

  #smartstart4u  Детскиот едукативен центар ЖАБЕЦ започнува со работа на 1 Ноември. Отворен е упис на деца слушатели на нивната иновативна програма, а наставата ќе се одржува во Понеделник и Среда во Природно научниот музеј до Зоолошката градина во Скопје. Побарајте ги на 078 365 902! Не заборавајте дека 30% од нивниот профит оди за [...]

Нова публикација: ПРОЦЕНКА НА ВЛИЈАНИЕТО НА РЕГУЛАТИВАТА   НА ВОВЕДУВАЊЕТО МОДЕЛ  НА СОЦИЈАЛНИ ДОГОВОРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Нова публикација: ПРОЦЕНКА НА ВЛИЈАНИЕТО НА РЕГУЛАТИВАТА НА ВОВЕДУВАЊЕТО МОДЕЛ НА СОЦИЈАЛНИ ДОГОВОРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Утврдување на улогата на државата и на приватниот, односно граѓан- скиот сектор, во процесот на испорачување социјални услуги е од особена важност за обезбедување соодветен модел на воведување, обезбедување и мониторинг на заштитата на ранливите категории граѓани во Република Македонија. Во овој контекст е важно да се посочи дека во услови на вове- дување модел [...]

Второ седмично предавање за 2017/8 со Никола Бертолини

Второ седмично предавање за 2017/8 со Никола Бертолини

Второто седмично предавање со дискусија за оваа сезона 2017/8 се одржа во четврток, 5.10.2017 во 18 часот во х. Порта. Никола Бертолини, министер-советник (шеф на соработка) во Делегацијата на Европската унија во Република Македонија  не воведе во темата на која потоа дискутиравме, ЕУ и Демократска предизвици за балканскиот регион и јавната политика.

Препораките на ЦРПМ спроведени во дело!

Препораките на ЦРПМ спроведени во дело!

Crpm Macedonia #policyimpactsince2004 What we have analysed and suggested as policy reform in the study “Diagnosis related groups and unpaid care work of women” in 2008 http://www.crpm.org.mk/wp-conte…/uploads/…/03/unifem_mk1.pdf; and advocated for in 2010 “More care in primary health! More community care centres! http://www.crpm.org.mk/wp-conte…/…/2012/03/Poveke-negaMK.pdf; the Ministry of social policy and labor translated into policy measures and results for several years now [...]

Dr. Marija Risteska interview with the Balkan Forum

Dr. Marija Risteska interview with the Balkan Forum

Dr. Marija Risteska – “most important is the attitude of openness and cooperation that should be kept at very high level. And, maturity and curiosity of what others are doing and how can we collaborate and learn from each other. Regional cooperation is key to solving joint problems since almost none of them belongs to [...]

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

Прво седмично предавање и дискусија за генерација 2017/8

  Првото предавање со дискусија за оваа сезона 2017/8 одржa професор Биљана Ванковска, член на Советодавен Одбор на Школото за јавни политики „Мајка Тереза„ во четврток, 21.9.2017 во 18 часот во х. Порта. Дискутиравме на темата: Предизвици и дилеми во креирање на јавни политики во РМ со осврт на актуелни случувања и проблематични креирања на [...]

Page 1 of 70123Next ›Last »